Teksti Hanna Terho
Kuvat Kirsi-Marja Savola
Vapaa-ajan koti : Lohjan Kärkölässä.Syrjäsen sukutila Wivola 1700-luvulta, 5 h + tupakeittiö ja halli, 188 m2
Asukkaat: Luisa Laine ja Ville Syrjänen.
Talo on aina ollut keltainen. Kuvien ottamisen jälkeen talo on saanut uuden maalipinnan.Tila on 1700-luvulta. Nykyinen talo on rakennettu 1911. Vesikatto uusittiin heti alussa. Vanhat ikkunaruudut ovat säilyneet onneksi pääosin ehjinä.
Kun Luisa ja Ville tapasivat, Ville kertoi Syrjälästä, suvun vanhasta perintötilasta. Talo oli seissyt tyhjillään useamman vuoden. Se oli perikunnan hallussa, eikä juuri mitään ollut kunnostettu viimeisten vuosien aikana.
– Ville kuvaili kaiken olevan rempallaan ja epäili, pitäisinkö näkemästäni, Luisa kertoo.
Mutta Luisa ihastui Wivolaan heti ensi hetkestä alkaen.
– Se tarjosi työn ja arkisten kiireiden vastapainoksi rauhaa ja hiljaisuutta, joita olimme haaveilleet löytävämme.
Päätös lunastaa tila syntyi sen pidempään miettimättä.
Lue myös: Kuhmoisten kyläkoulusta kehkeytyi kartanotyylinen koti
Tupa on sisustettu vähin huonekaluin ja kesäisesti. Marimekon vaaleanpunainen Ananas-kangas soppii hienosti salvian- ja luonnonväristen vanhojen huonekalujen pariksi. Osa seinistä maalattiin valkoisiksi vasdtakohtanan tapetti- ja hirsipinnoille. Ikkunasta näkyy saunan verannalle.
Kaakeliuunit ja kaksi sisäänkäyntiä
Talon arkkitehtuurissa ja sisustuksessa on aikakauden vauraille taloille tyypillisiä yksityiskohtia, kuten kaakeliuunit ja kaksi sisäänkäyntiä.
Toinen sisäänkäynti johdattaa vieraat suoraan saliin, toinen palvelusväen keittiöön.
Wivolassa järjestetään myös tapahtumia. Viime talvena tilalla kuvattiin elukuva, kotimainen komedia maallemuutosta. Lisätietoja Wivolasta löytyy osoitteesta: wivola.holiday
Huonekalut ja muut esineet ovat suurimmaksi osaksi alkuperäisiä. Ne ovat kulkeutuneet taloon sukulaisten mukana ympäri Suomea.
– Sortteerasin valtavasta huonekalumäärästä osan käyttöön. Loput laitettiin talteen vanhan aitan yläkertaan odottamaan kunnostamista.
Lue myös: Koti löytyi vanhasta kyläkoulusta
Näyttävää sisääntuloaulaa korstavat vanha sohva ja muutamat mustavalkoiset valokuvat talon meinneiltä ajoilta. Talon huonekalut ovat suurimmaksi osaksi alkuperäisiä.
Menneisyys on nykypäivää
Luisan ja Villen käsissä vanha talo on saanut arvoisensa kohtelun. Sitä entisöidään menneisyyden kerrostumia kunnioittaen. Talon omaperäinen tunnelma on myös onnistuttu säilyttämään taitavasti.
Lue myös: Kolmen sukupolven lomakoti
Salin seinät on haluyttu säilyttää alkuperäisinä. Vanhat hirret ovat patinoituneet kauniisti ja antavat upean taustan tekstiileille ja huonekaluille.
– Taloa remontoidaan sen ehdoilla. Kaikkea eri aikakausien rakentamiselle tyypillisiä materiaaleja ei ole haluttu heti muuttaa, uusia tai peitellä.
Yksi tällainen muisto on osin esiin jätetty neliöruutukatto. Se on pala talon rakennushistoriaa.
Lue myös: Värikäs ja rento koti on oikea oivallusten leikkikenttä
Osassa taloa näkyy vielä jälkiä 70-luvulta. Kattoruudutusta ei ole poistettu vanhan lautakaton päältä. Kirkkaat, kruusatut sohva ja nojatuoli muodostavat hauskan kontrastin vaaleille väreille.
Talon parhaat puolet
Menneet sukupolvet ovat läsnä sekä Villen että Luisan puheissa.
– Meistä on hienoa olla osa talossa eläneiden ihmisten ketjua. Meille on syntynyt syvä kunnioitus talon historiaa ja sen eri vaiheita kohtaan, Luisa kertoo.
Lue myös: Rantasaunasta kesäkodiksi
Suureen tupaan ei haluttu yläkaappeja. Tavaroiden säilytys ratkaistiin sijoittamalla ne saarekkeen laatikoihin ja tiskitason alakaappeihin. Astianpesukone hankittiin lasten toiveesta. Ville ja Luisa olisivat olleet tyytyväisiä ilmankin. Luisa sanoo rentoutuvansa astioita tiskatessaan.
Kun Luisa katselee vanhojen ikkunaruutujen läpi pihamaalle, hän miettii usein, millaista elämä tilalla oli ennen. Aamulla piti herätä aikaisin. Kakluunit oli lämmitettävä, karja lypsettävä ja ruokavarojen riittävyys tarkistettava.
– Kauppaan ei noin vaan joka päivä kipaistu. Me pääsemme kokemaan paikan parhaat puolet, vapaa-ajan huolettomuuden.
Lue myös: Kakkoskodissa vallitsee harmoninen värimaailma
Romanttinen korituoliryhmä sopii vanhalle pihalle vehreiden puiden seuraan. Talon historia juontaa juurensa 1700-luvulle saakka.
Kahvit juodaan usein puutarhassa. Ystäville järjestetään päivällisiä. Tai vain nautitaan kiireettömistä lomapäivistä.
Lue myös: Kesäasunto Perämeren rannalla
Vierashuoneen tapetin värit ovat raikkaat. Luisa halusi huoneeseen tapetin, kuten siinä alun perin olikin ollut.
Joogaa ja häähumua
Wivolasta on tullut Luisalle ja Villelle elämäntapa. Täältä käydään kesäaikaan töissä Helsingissä. Mieli halajaa Wivolaan kaikkina vuodenaikoina.
– Haluamme Wivolan olevan paikka, jonne myös muiden on helppo tulla.
Tilalla järjestetäänkin joogaviikonloppuja, partiolaistoimintaa ja muita kursseja. Talo on ollut muutaman viikon vuokrallakin, kun Luisa ja Ville matkustivat muualle. Vieraiden seuraksi jäivät talon lampaat.
Wivolassa juhlittiin aikanaan myös Luisan ja Villen häitä. Talon avarat tilat ja kaunis vehreä pihamaa olivat täydellinen juhlapaikka.
Lue myös: Kesäksi järven rannalle
Makuuhuoneen seinät ovat maitokahvinruskeat. Valkoiset huonekalut korostuvat kauniisti väriä vasten. Valo läpäisee kesäisen keveät verhot.
Talon historia on pitkä
1700-luvulla Samuel-niminen nuorimies tuli Viwolan talosta Karjalan Hyrsylän Mutkasta ja rakensi pienen torpan näille maille. Samuelin jälkeläinen, Villen isoisän Taunon isä Heino rakennutti vaimonsa Idan kanssa tilalle nykyisen talon ja ulkorakennukset.
Talosta tehtiin suuri, ja sen saleissa kokoonnuttiin kirkonmenojen yhteydessä ja järjestettiin kinkereitä. Kun kyläkoulu paloi, pidettiin oppitunnit Syrjälän salissa. Kyläläiset kutsuivat vuosikymmeniä tilaa Syrjäläksi sen syrjäisen sijainnin vuoksi.
Lue myös:
Maalaisromanttisesti mökillä
Koti kuin akvarellimaalaus – raikas kakkosasunto Mallorcalla
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2